Muzeul Pogromului, inaugurat în prezenţa supravieţuitorilor evenimentelor tragice petrecute în iunie 1941 la Iaşi

În cadrul manifestărilor prilejuite de comemorarea a 80 de ani de la evenimentele tragice petrecute în iunie 1941, la Iaşi a fost inaugurat astăzi Muzeul Pogromului, proiect realizat de Consiliul Judeţean Iaşi cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel” și al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington.

Muzeul Pogromului de la Iaşi a fost amenajat în fosta clădire a Chesturii Poliţiei, unul dintre locurile în care, acum opt decenii, populaţia evreiască din oraş a fost masacrată.

La ceremonia de inaugurare au luat parte numeroase oficialităţi, dar şi supravieţuitori ai Pogromului şi urmaşi ai acestora. Au rostit alocuţiuni Alexandru Muraru, Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi a Xenofobiei, Felix Klein, Comisar al Guvernului Federal German pentru Evreii din Germania şi Lupta Împotriva Antisemitismului, Michael Cernea, supravieţuitor al Pogromului şi cetăţean de onoare al Iaşiului, Costel Alexe, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai Chirica, Primarul Iaşiului, Eduard Kupferberg, Secretar General al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Daniel Holtgen, Reprezentant special al Consiliului Europei pentru combaterea antisemitismului, anti-islamismului şi alte infracţiuni de intoleranţă şi ură, şi Alexandru Florian, Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

“Muzeul Pogromului pe care astăzi l-am inaugurat evocă memoria miilor de victime nevinovate și este un gest reparator față de comunitatea evreiască. Avem obligația morală să nu permitem ca astfel de tragedii să se repete. Trebuie să ne amintim istoria aşa cum a fost, fără să trecem sub tăcere adevărurile incomode, iar Muzeul Pogromului de la Iaşi va fi un simbol al luptei împotriva intoleranţei etnice sau religioase”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

La finalul evenimentului, Corul “Gavriil Muzicescu” al Filarmonicii “Moldova” din Iaşi a susţinut un concert In memoriam.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;