TUIASI: Ministerul Educaţiei a suplimentat numărul locurilor bugetate la admiterea din acest an

Luni, 12 iulie, va debuta sesiunea de vară pentru admiterea la programele de licență ale celor 11 facultăți din cadrul Universităţii tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul acestei instituţii de învăţământ superior.

Rectorul TUIASI a precizat că, dată fiind creșterea numărului de candidați la Politehnica ieșeană din ultimii ani, Ministerul Educației a decis o suplimentare a numărului de locuri la buget pentru candidații de la licență. Concret, vor fi 3.650 de locuri la licență anul acesta, dintre care 2.400 la buget și 311 pentru românii de pretutindeni, în principal pentru tinerii din Republica Moldova.

La această categorie, Ministerul Educației a alocat mai multe locuri cu bursă decât în anii precedenți. În același timp, la master sunt 2.520 de locuri, dintre care 1.600 sunt la buget pentru cetățeni ai statelor din UE și 88 pentru românii de pretutindeni. La doctorat a avut loc o creștere a numărului de locuri, sunt 180 în total, dintre care 130 la buget și, pentru prima oară, există și trei locuri la acest ciclu de studiu Bologna și pentru românii de pretutindeni.

„Față de aceste cifre avem o creștere cu 10% a capacității de școlarizare pentru anumite programe, în virtutea solicitării mari venite din partea studenților străini pentru universitatea noastră. În ultimii cinci ani, am înregistrat o creștere a numărului de studenți la taxă cu 45%, fiind o creștere importantă pentru o universitate care nu are o tradiție importantă pentru studenți la taxă. De asemenea, tot în aceeași perioadă, a crescut de până la trei ori numărul studenților din Republica Moldova și, implicit, a candidaților – este o creștere spectaculoasă din acest punct de vedere”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În ceea ce privește admiterea de anul acesta, rectorul a subliniat faptul că se menține sistemul implementat în premieră națională la TUIASI – o platformă unică de admitere, la care studenții pot veni cu un singur dosar și să plătească o singură taxă de înscriere, dar să aleagă în același timp oricâte specializări doresc de la cele 11 facultăți ale TUIASI. Singurul caz în care un student va trebui să depună de două ori un dosar este cel în care se înscrie atât la Facultatea de Automatică și Calculatoare, cât și la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, fiindcă ambele departajează candidații și printr-o probă scrisă, nu doar în urma mediei și a notelor obținute la bacalaureat.

„Deosebirea principală care apare în acest an este aceea că am dorit să acordăm șansa și celor cu medii mai mici care doresc o facultate anume. Vom încheia față de anii trecuți înscrierea pe 25 iulie, cam cu o săptămână mai devreme, iar în ultima săptămână (25 iulie – 2 august) candidații vor putea să opteze pentru o facultate, dacă au reușit să intre la mai multe, și să își aducă actele în original. Practic, această perioadă este dedicată confirmării locului, aducerea actelor în original, iar sistemul va afișa poziția candidaților pentru a vedea în timp real la ce domeniu au fost selectați, iar pe 2 august fiecare candidat va putea să își cunoască situația finală”, a anunţat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;