5:13 pm - Thursday April 19, 9714

Municipiul Iaşi a intrat în scenariul galben. Ce măsuri ar putea lua autorităţile

Municipiul Iași a atins miercuri, 22 septembrie, incidenţa de 2,08 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cumulată în ultimele 14 zile, situaţie în care, potrivit legii, oraşul a intrat în scenariul galben.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), rata de incidenţă cea mai mare din judeţ se înregistrează în oraşul Hârlău (3,71 la mia de locuitori.

Alte localităţi cu rată de peste 2 la mia de locuitori sunt: Miroslava (2,99), Deleni (2,65), Leţcani (2,63), Târgu Frumos (2,50), Scobinţi (2,50), Brăeşti (2,48), Mădârjac (2,46), Todireşti (2,43), Vlădeni (2,42), Strunga (2,39), Vânători (2,38), Helesteni (2,30), Cucuteni (2,20).

Potrivit legii, în cazul în care o localitate depăşeşte pragul de 2 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, cumulate în interval de 14 zile, autorităţile pot decide impunerea unor restricţii, după înaintarea unei propuneri în acest sens de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

Printre măsurile care s-ar putea regăsi limitarea procentului de ocupare a sălilor de cinema și a celor de spectacole  la cel mult 70% din capacitatea totală şi la 50% a competiţiilor sportive desfăşurate în sală, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între persoane, cu obligaţia ca toţi spectatorii să facă dovada că sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

De asemenea, se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum doi metri pătraţi pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform metodologiei de mai sus.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;