Spitalul mobil de la Leţcani, destinat pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 aflaţi în stare medie şi gravă, va fi redeschis oficial marţi, 12 octombrie, urmând să fie deservit de o echipă formată din 18 medici şi 60 de asistenţi medicali. Pentru început, la dispoziţia pacienţilor vor fi puse la dispoziţie şase paturi de Terapie Intensivă, urmând ca ulterior numărula cestora să se dubleze. Managementul medical al spitalului va fi asigurat de Spitalul de Boli Infecţiaose din Iaşi, urmând ca activitatea operativă să fie coordonată de echipa detaşată de la Ministerul Apărării Naţionale.
„În urma analizei pe care am făcut-o împreună cu echipa de la Ministerul Apărării Naţionale am ajuns la concluzia că deschiderea Spitalului modular de la Leţcani, în condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi personal şi cu luarea tuturor măsurilor pentru asigurarea unei asistenţe medicale de calitate şi sigure, se va putea face începând de marţi dimineaţă. Până atunci este nevoie de instruirea personalului, care provine din diferite unităţi medicale, şi de omogenizarea întregii activităţi. Luni va veni şi stocătorul de oxigen, care va fi montat până marţi, astfel încât să avem asigurată cantitatea necesară de oxigen pentru funcţionarea la maximum a spitalului”, a declarat Vasile Cepoi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
„Ministerul Apărării Naţionale a detaşat o echipă medicală şi ofiţeri de stat major pentru a ajuta, coordona şi mentoriza activitatea colegilor noştri care îşi vor desfăşura activitatea în acest modul extern al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Suntem aici ca să ajutăm, să sprijinim şi să încercăm să rezolvăm aceste probleme pentru binele şi siguranţa pacienţilor. Dorim să ne asigurăm că există proceduri în acest spital, că ele sunt cunoscute de către personal, iar problemele tehnice, dacă ele au fost, să fie rezolvate, iar dacă reuşim să identificăm anumite riscuri, să luăm toate măsurile pentru prevenirea apariţiei lor. Deocamdată, astăzi (sâmbătă – n.r.) ne-am familiarizat cu ceea ce am găsit la faţa locului, încercând să găsim răspunsuri la toate întrebările şi să gândim scenarii care ar putea pune probleme în viitor, astfel încât, începând de marţi, să putem primi în siguranţă pacienţii. Suntem în discuţii cu partea tehnică, cu colegii specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care au competenţa să verifice siguranţa la incendii, sunt, de asemenea, discuţii pentru a se asigura un audit energetic de evaluare a instalaţiilor energetice, pentru a se vedea dacă acestea suportă încărcarea pe aparatura medicală în condiţii maximale, în final urmând să tragem concluziile astfel încât să putem începe activitatea în cewle mai buine condiţii”, a afirmat col. Daniel Derioiu, comandantul echipei militare de coordonare a Spitalului mobil de la Leţcani.
„Este clar o situaţie care continuă să fie una de urgenţă, o situaţie de pandemie. Noi avem în acest moment la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Sfântul Spiridon zece pacienţi la Terapie Intensivă şi 12 pacienţi non-ATI. Prioritar la redeschiderea Spitalului modular de la Leţcani va fi numărul de paturi de la ATI, astăzi discutându-se despre asigurarea de la supăort logistic, tehnic până la concret graficul de personal, lucrânduţse inclusiv în ceea ce priveşte saloanele care urmează să primească pacienţi, o secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) cu şase paturi şi un proiect pentru următoarele zile pentru încă şase paturi tot la ATI. Nu este vorba numai despre numărul de paturi efectiv, ci şi de asigurarea cu ventilatoare şi echipament medical, dar şi despre suportul uman, respectiv despre asigurarea personalului medical cu echipe din Iaşi şi de la Ministerul Apărării Naţionale”, a precizat, la rândul său, dr. Diana Cimpoeşu, medicul-şef al SMURD Iaşi.
„După cum se ştie, Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi funcţionează în acest moment la capacitate maximă. Ceea ce ne-am dorit, astăzi s-a concretizat şi anume unirea tuturor decidenţilor de la nivel local şi central, astfel încât Spitalul modular de la Leţcani să poată funcţiona la parametrii optimi atât din punct de vedere medical cât şi al siguranţei pacienţilor. Este singurul lucru pe care ni-l dorim, este meseria noastră să îngrijim pacienţii din punct de vedere medical, dar în condiţii de siguranţă maximă din toate puncele de vedere”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Cu o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi o capacitate totală de 256 de paturi, unitatea medicală a fost achiziționată anul trecut de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, fondurile fiind asigurate de Consiliul Județean Iași (14,5 milioane de euro) și Consiliul Județean Neamț (3,2 milioane de euro). Spitalul, destinat exclusiv bolnavilor cu forme medii şi severe de COVID-19, este amplasat în perimetrul Parcului agroindustrial TransAgropolis de la Leţcani, fiind compus din o sută de containere şi dispune de secţii de triaj a pacienţilor, unitate de primire a urgenţelor, anestezie şi terapie intensivă, radiologie, sală de operaţie, zonă post-operatorie, laboratoare de analiză, policilinică, depozite, morgă, etc. Încă de la inaugurare, unitatea medicală s-a confruntat cu probleme de ordin tehnic şi de dotare cu echipamente medicale, care au culminat în luna ianuarie cu închiderea activităţii acestuia.