Anastasie Fătu și Mihai Codreanu omagiați la Iași

Marți, 19 octombrie, Ateneul Național din Iași a organizat o serie de manifestări comemorative pentru două personalități din trecutul Iașului: Anastasie Fătu și Mihai Codreanu.

Manifestările au început la ora 15.00, cu dezvelirea unei placi informative în dreptul casei unde a locuit medicul și botanistul ieșean Anastasie Fătu și unde a înființat prima Grădină Botanică din România. La eveniment au participat domnul prof. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” și membru corespondent al Academiei Române, lect. Dr. Cezar Hârlăoanu, preot slujitor la parohia „Sf. Cuv. Parascheva” și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași. Casa se află pe strada Anastasie Fătu, la intersecția cu strada Florilor.

De la ora 16.00, în Cimitirul Eternitatea a avut loc ceremonia de resfințire a mormântului lui Anastasie Fătu. În deschidere, Corul Marii Uniri a intonat Imnul de stat al României. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. Dintre invitații prezenți la eveniment, au rostit alocuțiuni părintele vicar Marian Timofte, prof. dr. Dana Baran, din partea Societății de Medici și Naturaliști din Iași, prof. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” și  Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

De la ora 16.30 a avut loc ceremonia de resfințire a mormântului poetului Mihai Codreanu, avocat, dramaturg și traducător român, director al Teatrului Național Iași și membru corespondent al Academiei Române.. La ceremonie au participat prof. Aurel Prisacaru, directorul Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu”, Daniel Busuioc, directorul adjunct artistic al Teatrului Național Iași și  Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, alături de reprezentanți ai instituțiilor culturale și de învățământ ieșene.

Cele două morminte au fost restaurate de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, al Direcției Județene pentru Cultură Iași, al Serviciilor Publice Iași și al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;