Ritmul de vaccinare a populaţiie în judeţul Iaşi a cunoscut o intensificare în ultima perioadă, arată cifrele date publicităţii de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), însă acesta este încă departe de ţinţa propusă la începutul campaniei, afirmă specialiştii.
“Ne bucurăm că ritmul de vaccinare în judeţ a crescut în ultima perioadă. Ieri, de pildă, au fost circa o mie de persoane care s-au imunizat. Nu am atins încă rata de vaccinare pe care ne-am propus-o, de circa 3.000 de persoane inoculate zilnic, pentru a ne putea atinge ţinţa, însă există o tendinţă de creştere a vaccinării, lucru care este îmbucurător”, a declarat Medicul Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Astfel, conform datelor centralizate, până în prezent, în judeţul Iaşi au fost efectuate 514.605 de vaccinări. Din numărul total de persoane vaccinate, 251.316 au fost vaccinate cu doza I și 197402 cu doza II, 26.499 de persoane s-au vaccinat cu a treia doza și la 39.388 de persoane a fost administrat vaccinul Johnson & Johnson. Pe data de 19 octombrie, în judeţ au fost vaccinate 2.746 de persoane. Dintre acestea, 1.450 de persoane au primit doza I și 314 persoane au primit doza a II-a. Cu doza a III-a s-au vaccinat 982 persoane. În ceea ce priveşte administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 710 doze au fost administrate în judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare.
Referitor la carantinare, ca măsură de reducere a răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în comunitate, directorul DSP Iaşi, medicul Vasile Cepoi, este de părere că aceasta este necesară, însă greu de pus în aplicare.
“Carantinarea totală, din punct de vedere epidemiologic, este necesară. Ea, însă, nu poate fi decisă decât dacă sunt îndeplinite o serie de condiţii, printre care să ai resursele necesare pentru a o face să fie reală, pentru că dacă nu ai forţe de ordine suficiente care să controleze şi să verifice respectarea acestor reguli, carantinarea este doar o declaraţie şi nu o carantinare reală. Apoi sunt şi celelalte aspecte care trebuie avute în vedere şi mă refer aici la aspectele de ordin economic, social etc.”, a afirmat Vasile Cepoi.