Situaţie critică în unităţile de primire a urgenţelor din spitalele ieşene. Nu mai există niciun loc liber la ATI

Situaţia în unităţile de primire a urgenţelor din spitalele ieşene este, în continuare, una dramatică, în acest moment neexistând niciun pat liber la Terapie Intensivă, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, medicul Vasile Cepoi.

“Situaţia este, în continuare, dramatică. Dimineaţă erau 20 de pacienţi pe ventilaţie mecanică în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sfântul Spiridon, zece pe oxigen şi nu mai erau locuri nicăieri în secţiile de terapie intensivă şi în spitalele care tratează pacienţii care au nevoie de oxigen. Acum se lucrează la Spitalul modular de la Leţcani pentru punerea la dispoziţie a  încă 12 paturi în secţia ATI, iar Spitalul de Recuperare a reuşit în ultimele două zile să mai operaţionalizeze încă zece locuri cu oxigen pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de coronavirus. Din păcate, toate aceste locuri se ocupă imediat cu pacienţii aflaţi deja în unităţile de primire a urgenţelor”, a afirmat Vasile Cepoi.

În acest context, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a atras atenţia asupra testării individuale, la domiciliu, a persoanelor care au simptome de COVID-19.

“Având în vedere că s-a liberalizat această testare individuală, prin cumpărarea de la farmacie a testelor antigen, care nu sunt înregistrate, foarte probabil numărul persoanelor infectate este mult mai mare decât ceea ce ştim noi la ora actuală. În acest moment avem circa 3.600 de persoane izolate la domiciliu, din care în spital sunt internate 880, iar o problemă cu care ne confruntăm este aceea că pacienţii identificaţi pozitiv nu vor să spună numele persoanelor cu care au intrat în contact. În aceste condiţii, efortul celor 35 de oameni care lucrează la efectuarea anchetelor epidemiologice este ineficient, pentru că este greu de crezut că din 3.600 de persoane izolate, doar 2.000 au fost contacţi. Noi am atenţionat de mai multe ori faptul că ascunderea informaţiilor referitoare la această boală reprezintă infracţiune şi este condamnată de Codul Penal. Vom face o analiză a cazurilor care ni se par suspecte că ascund informaţii şi vom solicita organelor în drept să ia măsurile care se impun, potrivit legii. Este foarte bine de ştiu că dacă nu carantinăm persoanele de contact, toată această acţiune de limitare a răspîndirii bolii este compromisă”, a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, toate prognozele specialiştilor arată că vârful valului patru nu a fost încă atins. “Dacă vom merge, în continuare, în acest ritm, indiferent ce eforturi vor fi făcute vor continua să moară oameni. Din evaluările noastre, vârful valului patru ar putea fi atins la jumătatea lunii noiembrie. Însă, dacă nu se respect în continuare regulile şi ţinând cont că vine perioada sărbătorilor, când din nou poporul român va simţi nevoia să fie liber şi să se distreze, atunci, probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie vom avea şi cel de-al cincilea val al pandemiei”, a precizat directorul DSP.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;