Criză de oxigen la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, mediciul Florin Roşu, a declarat duminică că unitatea medicală pe care o conduce mai are în stoc butelii de oxigen doar pentru cinci ore, după care medicii vor fi nevoiţi să recurgă la oxigenul tehnic pentru salvarea vieţii pacienţilor cu forme severe de COVID-19. „Am semnalat aceste neajunsuri, încă de dimineaţă, tuturor factorilor de decizie, în speranţa găsirii unei rezolvări cât mai urgente a acestei situaţii. Vrem ca pacienţii noştri să beneficieze de îngrijire medicală corespunzătoare din toate punctele de vedere, atât medical cât şi al siguranţei”, a declarat Florin Roşu. Potrivit acestuia, oxigenul tehnic nu este recomandat pentru tratamentul pacienţilor, el fiind destinat folosirii exclusive pentru operaţiuni tehnice (sudură). „Până în momentul de faţă, Spitalul de Boli Infecţioase a depus toate eforturile astfel încât pacienţii să nu sufere din punct de vedere al medicaţiei, însă în cazul în care stocurile de oxigen medicinal vor fi epuizate, atunci vom fi nevoiţi, potrivit unei circularea CNCCI, să recurgem la folosirea oxigenului tehnic”, a precizat medicul Florin Roşu. Acesta a afirmat că situaţia cu care se confruntă în acest moment Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a fost adusă inclusiv în atenţia Ministerului Sănătăţii şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Lipsa tuburilor de oxigen de la Spitalul de Boli Infecţiaose este recunoscută şi de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, dr. Vasile Cepoi, care afirmă că situaţia este generală la nivelul întregii ţări. „Se pare că la nivel naţional, consumul de oxigen medicinal a depăşit capacitatea de producţie a furnizorilor. Din acest motiv, firma cu care atât Spitalul de Boli Infecţioase cât şi Spitalul de Pneumoftiziologie au încheiat contracte nu va putea onora comenzile pentru cantitatea de oxigen solicitată. De două săptămâni, însă, CNCCI a atenţionat asupra riscului de a apărea o astfel de situaţie  şi a trimis o circulară prin care se confirmă faptul că, în caz de criză, se poate folosi şi oxigenul tehnic, lucru argumentat de două aspecte. Primul dintre acestea, că până în urmă cu 5-6 ani, în România nu era oxigen medical autorizat şi se folosea oxigenul tehnic, iar al doilea argument este acela că actualele concentratoare de oxigen produc o concentraţie de oxigen de 93%, echivalentă cu cea a oxigenului tehnic. Ca urmare, în situaţiile de criză se recomandă şi utilizarea oxigenului tehnic. Acum, noi ne aflăm într-o astfel de situaţie. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, doctorul Florin Roşu, cunoaşte aceste măsuri şi probabil a luat măsuri pentru a le pune în aplicare, pentru că în lipsa totală a oxigenului medicinal, pacienţii pot fi puşi în pericol”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

La rândul său, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), afirmă că se caută soluţii pentru depăşirea situaţiei. „Există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi  una mai mică. Toate au avut probleme cu livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una dintre ele este folosirea oxigenului care se folosea până acum cinci ani fără nicio problemă, cu o concentraţie mai mică, adică în loc să fie 99% este de 93%. S-a dat o circulară la toţi să folosească acest produs dacă există probleme cu oxigenul medicinal”, a spus dr. Raed Arafat.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;