5:18 pm - Sunday June 15, 2431

Spitalul de Boli Infecţioase începe tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru bolnavi de COVID-19

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a stabilit procedura pentru efectuarea tratamentului cu anticorpi monoclonali la persoanele infectate cu COVID-19. Dozele se vor administra pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19 în primele şase zile de la debutul simptomelor. „Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii. Aceste medicamente previn trecerea la stadii severe de boală, numai dacă sunt administrate în primele şase zile de la debut. Se consideră debutul bolii prima zi în care au apărut simptome specifice. Menționăm că nu trebuie să se confunde data debutului bolii cu data efectuării testului RT-PCR”, precizează într-un comunicat reprezentanţii DSP. Astfel, pentru a beneficia de tratamentul cu anticorpi monoclonali, Direcția de Sănătate Publică Iași a stabilit următoarele criterii:

  1. Pentru pacienții care prezintă simptome ușoare, la recomandarea medicului de familie, tratamentul se poate efectua în regim de spitalizare de zi la următoarele unități medicale:
  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași
  • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași
  • Elytis Hospital
  • Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași – în cazul acestui spital, tratamentul se aplică doar pacienților cu boli renale cronice.
  1. Pacienții care dețin mașini personale se vor putea prezenta la unitatea medicală, conform planificării, în intervalul orar stabilit.
  2. Pacienții care nu dețin mașini personale, vor fi transportați de către serviciile de ambulanță.
  3. Pentru pacienții internați care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, la solicitarea medicului curant, efectuată în aplicația informatică CaPeSaRo.

De asemenea, DSP a pus la dispoziția medicilor care prescriu aceste tratamente, aplicația informatică CaPeSaRo, în vederea programării pacienților și a eliberării dozelor de anticorpi monoclonali de la farmacia DSP Iași.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, centru de excelenţă în tratarea patologiei infecto-contagioase şi a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, medicul Florin Roşu, a declarat că unitatea pe care o conduce şi-a propus aplicarea acestui tratament revoluţionar împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 pentru un număr cuprins între 16 – 24 de persoane zilnic.

„Dorinţa noastră în acest moment este aceea de a putea ajunge la capacitatea de administrare a acestui tratament unui număr cuprins între 16 – 24 de persoane pe zi . Am creat deja circuitul epidemiologic corect, îi aşteptăm pe pacienţi pentru a le putea administra acest tratament revoluţionar. De acest tratament vor beneficia pacienţii care prezintă o formă până în şapte zile de COVID-19, pacienţi cu comorbidităţi şi care prezintă o saturaţie a oxigenului de până la 93%, dar fără suport de oxigeno-terapie. Aceşti pacienţi vor fi consultaţi şi vor beneficia de un exemen clinic şi paraclinic. Timp de o oră vor primi tratamentul cu anticorpi monoclonali, următoarea oră vor fi ţinuţi sub observaţie, iar ulterior se vor putea deplasa la domiciliu”, a declarat medicul Florin Roşu.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;