5:13 pm - Tuesday April 18, 5550

Istoricul ieşean Sorin Iftimi a murit răpus de COVID-19

Unul din cei mai cunoscuţi şi si apreciaţi istorici ieseni, dr. Sorin Iftimi, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal “Moldova” Iaşi, a murit sâmbătă la doar 56 de ani, dupa ce a fost testat pozitiv la COVID-19.

Anunţul a fost făcut de colegii săi de la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi:

„Colectivul Complexului Muzeal Național „Moldova”, cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Iftimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Istoricul Sorin Iftimi s-a născut la 27 septembrie 1965, Mileanca, judeţul Botoșani. A fost istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iaşi. A fost expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Între 1988-1993 a urmat Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi.

În anul 2006, Sorin Iftimi devine doctor în istorie, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova, cu teza Curtea Doamnei în Moldova şi Ţara Românească (XV-XIX). Începând din anul 1995 și până în anul 1999 activează ca muzeograf la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi . „În primele opt luni am funcţionat la Secţia Etnografie, iar din decembrie 1995 am fost transferat la Secţia Istorie. În perioada mai 1998 – mai 1999 am funcţionat ca şef al Secţiei Istorie”, spune distinsul profesor Sorin Iftimi, adăugând faptul că în decembrie 1999 a obţinut diploma de muzeograf  în urma a trei stagii de pregătire profesională, organizate de Ministerul Culturii (Centrul de Pregătire  şi Formare a Personalului din Instituţiile de Cultură).

A desfășurat o importantă activitate de cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, din decembrie 2008 devenind muzeograf grd. I, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.

Sorin Iftimi a fost membru în colegiile de redacţie ale unor publicaţii de specialitate precum „Ioan Neculce” (serie nouă). Buletinul Muzeului de Istorie a Moldovei, Iaşi; nr. I (1995) membru în redacţie; II-III (1996-1997) secretar ştiinţific de redacţie; „Cercetări istorice” (serie nouă), revista a Muzeului de Istorie a Moldovei Iaşi, XVI (1997), secretar ştiinţific de redacţie; „Arhivele Moldovei”, revista Arhivelor Naţionale Iaşi, II-III (1997-1998) membru în secretariatul de redacţie; „Arhiva Genealogică”, Iaşi, din1998, asistent de redacţie; „Herb. Revista română de heraldică”, Iaşi, I (VI), 1999, 1-2; „Europa XXI”. Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, vol. VII-VIII (1998-1999), membru în colegiul de redacţie.

A fost, de asemenea, membru al unor societăţi ştiinţifice, precum Comisia de Genealogie, Heraldică şi Sigilografie a Academiei Române, membru al Biroului Zonal Moldova pentru avizare heraldicii teritoriale, membru fondator al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, membru în Consiliul Ştiinţific, membru fondator al Societăţii de Genealogie şi Heraldică „Paul Gore” din Republica Moldova, membru fondator al Societăţii Române de Vexilologie.

Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;