5:13 pm - Monday April 20, 8178

Județul Iași are buget. Cele mai mari sume, alocate pentru transporturi, sănătate și asistența socială

Întrunit în ședință extraordinară, plenul Consiliului Județean (CJ) Iași a aprobat marți, 8 februarie, bugetul de venituri și cheltuieli al județului Iași pentru anul 2022. Documentul prevede venituri în valoare de de 1,2 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,4 miliarde de lei, deficitul urmând să fie acoperit din excedentul bugetului local, cu suma de 159 milioane lei, din excedentele unităţilor finanţate integral sau parţial, cu suma de 43,4 milioane de lei, precum şi din excedentul fondurilor externe nerambursabile, în valoare de 1,79 de milioane de lei.

Pentru dezvoltare, în acest an, Consiliul Județean Iași are prevăzută în buget suma de 303,95 de milioane de lei, cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii fiind la capitolul Transporturi (128,7 milioane de lei), Sănătate (98,2 milioane de lei)  şi respectiv Asistenţă Socială (20,5 milioane de lei).

În ceea ce privește Transporturile, o sută de milioane de lei vor fi alocați pentru continuarea lucrărilor la Axa rutieră strategică 1 Iași – Suceava, la cel de-al treilea lot – DJ 281 de la Belcești-Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți-Lespezi până la limita cu județul Suceava, în total 40 de km de drum modernizat. 4,18 milioane lei au ca destinaţie Axa rutieră strategică 2 Botoșani-Iași. În același timp, vor fi alocați bani pentru lucrări, dar și pentru studii și documentații pentru modernizarea altor zece drumuri județene.

Din suma totală alocată la capitolul Sănătate, vor fi finanțate cele trei mari proiecte medicale pentru județul Iași, care presupun construirea de la zero a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii și a Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității.

O sumă importantă, respective 26 de milioane de lei, a fost prevăzută în bugetul dina cest an  pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”. Tot pentru Spitalul de Pediatrie au fost alocați 12,4 milioane lei pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), iar alte șase milioane de lei vor asigura realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru extinderea spaţiilor medicale.

Investiții urmează să fie realizate și în ceea ce privește extinderea Stației de oxigen de la Spitalul de Pneumoftiziologie, achiziționarea unui nou computer tomograf la Spitalul de Neurochirurgie, dar şi în modernizarea spaţiilor şi instalaţiilor de la Spitalul de Boli Infecțioase și de la cele două maternități din municipiul Iași (Elena Doamna și Cuza Vodă).

O prioritate în bugetul județului Iași pentru anul 2022 o reprezintă finanțarea construirii a șapte parcuri industrial în județ, la Lețcani, Holboca, Răducăneni, Pașcani, Deleni, Podu Iloaiei și Dumești. Cel mai avansat proiect este Iași Industrial Park de la Lețcani. pentru care în buget a fost prevăzută suma de opt milioane de lei, astfel încât lucrările să fie finalizate până la finalul acestui an.

Față de anul trecut a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza Legii nr. 350/2005. Anul acesta, suma este de 1,5  milioane de lei și poate fi accesată pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică, dar și pentru sport.

Investiții în sumă de 20 de milioane de lei sunt prevăzute la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), unde sunt în implementare șapte proiecte de închidere a centrelor rezidențiale care vor fi înlocuite cu case de tip familial, dar și programe pentru înființarea de noi servicii sociale. Bugetul județului Iași mai prevede o cofinanţare de aproape trei milioane de lei pentru 17 centre de zi din judeţ destinate copiilor, dar și 4,2 milioane lei pentru proiectul prin care cele șase unități de învățământ special din subordinea Consiliului Județean Iași vor fi dotate cu tablete şi alte dispozitive  electronice cu ajutorul cărora să fie îmbunătăţit accesul elevilor la cursurile online.

În domeniul cultural, 3,58 milioane de lei au fost prevăzute pentru finanțarea proiectului de reabilitare a Ansamblului Muzeal “Ion Creangă” şi 2,5 milioane de lei pentru finanțarea proiectului de restaurare a Muzeului Nicolae Gane. Va fi, de asemenea, asigurată continuitatea celor două festivaluri de prestigiu organizate de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași și Teatrul pentru Copii și Tineret “Luceafărul”. Un milion de lei va fi alocat pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri (FILIT) şi tot un milion de lei pentru Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI).

O premieră pentru bugetul judeţului Iaşi în acest an o reprezintă includerea sumei de un milion de lei pentru susţinerea proiectelor comune cu Republica Moldova și Ucraina.

“Avem anul acesta un buget prin care asigurăm fondurile necesare atât pentru secțiunea de investiții, cât și pentru funcționarea Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine. Am făcut toate eforturile pentru a ne asigura că resursele pe care le avem la dispoziție sunt distribuite cât mai eficient pentru a prioritiza proiectele urgente și pentru a susține, în același timp, dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate. Din fericire, am reușit să aprobăm bugetul mult mai devreme decât anul trecut, astfel că putem începe mai repede implementarea proiectelor. Îi asigur pe ieșeni că vom investi cu folos banii județului și vom căuta, în același timp, să atragem cât mai multe fonduri europene și de la Guvernul României, astfel încât să putem schimba în bine comunitățile noastre”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, după aprobarea bugetului județului pentru anul în curs.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;