5:13 pm - Wednesday April 19, 1105

Nereguli privind comercializarea produselor specifice Sărbătorilor Pascale, descoperite în piețele ieșene

În perioada 12-15 aprilie, Comisia mixtă constituită prin ordin al prefectului județului Iași, Bogdan Cojocaru, pentru verificarea produselor specifice Sărbătorilor Pascale a efectuat un număr de 66 de controale în piețe, în urma cărora au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 31.400 lei și au fost date 18 avertismente. La verificări au participat reprezentanți ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iași, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iași, ai Direcţiei de Sănătate Publică Iași și ai Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași (CJPC) a oprit temporar de la comercializare 79,5 kg de alimente, în valoare de 1.561 lei, și a oprit definitiv de la comercializare 84,5 kg de alimente în valoare de 1.714 lei. Principalele abateri constatate de CJPC în timpul acțiunilor de control s-au referit la comercializarea ouălelor vrac care nu aveau marcată metoda de creștere și categoria de calitate, comercializarea ouălor care nu respectau condițiile de depozitare recomandate de producător, fiind depozitate la temperatura mediului ambiant, comercializarea produselor alimentare (brânzeturi diverse sortimente) având termenul de valabilitate depășit, comercializarea produselor alimentare diverse care nu prezentau etichete cu informațiile de identificare și caracterizare, nerespectarea condițiilor de depozitare pentru produsele congelate din carne, nerespectare condițiilor de depozitare pentru materii prime fast-food (carne de mici), precum și neafișarea la punctul de lucru a certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului, neafișare preț aferent unității de măsură. În ceea ce privește Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), principalele neconformități sesizate au vizat etichetarea neconformă, depozitarea necorespunzătoare, lipsa termogramelor în vitrinele frigorifice sau completarea lor necorespunzătoare, fișe de aptitudini ale angajatilor expirate, igienă neconformă în spațiile de vânzare. Inspectorii DSVSA au retras/reținut de la comercializare 8,5 kg de preparate din carne.

Avân în vedere aceste nereguli, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis o serie de recomandări privind condițiile igienico-sanitare, dotarea cu saci menajeri pentru toate pubelele, condițiile de manipulare și păstrare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale, transportul și expunerea materiilor prime (carne, ouă) separate de produsele finite, respectarea temperaturii de depozitare, păstrarea etichetelor până la epuizarea stocului de marfă, asigurarea condițiilor pentru igiena individuală a vânzătorilor (săpun, prosoape de unică folosință), precum și a condițiilor de îndepărtare a deșeurilor.

”Este foarte important ca ieșenii să își petreacă sărbătorile pascale în siguranță, din toate punctele de vedere. Comisia mixtă a început activitatea săptămâna trecută și va continua să lucreze inclusiv în perioada sărbătorilor, urmând să fie prezentat un raport la finalul săptămânii viitoare. Vrem să ne asigurăm că produsele comercializate în această perioadă respectă toate normele legale și nu pun în pericol sănătatea ieșenilor”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;