Primele tramvaie Bozankaya au ieșit, începând de astăzi, la stradă

În prezența primarului Mihai Chirica, luni, 6 iunie, a fost inaugurat Centrul intermodal de transport din Rond Țuțora, precum și punerea în funcțiune a primului tramvai Bozankaya, achiziționat de municipalitate prin intermediul fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană. La eveniment au participat, de asemenea, reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) și cei ai companiei turcești Bozankaya, în frunte cu Emrah Dal – vicepreședinte, Yiğit Belin – director de vânzări, și Ulaş Beştepe – manager de proiect.

“Este vorba despre un dublu eveniment, redeschiderea circulației tramvaielor în Zona Industrială și punerea în funcțiune a tramvaielor noi fabricate în Turcia. Avem toate autorizațiile necesare în acest sens, vom porni mai întâi cu cinci unități de transport, după care le vom introduce pe trasee și pe celelalte două, care se află în depoul CTP. Restul vagoanelor, până la 16, urmează să fie aduse la Iași până în luna mai a anului viitor. Totodată, inaugurăm astăzi și noua linie de tramvai din Zona Industrială, care știți bine cât de distrusă era. Am reușit să aducem la bun sfârșit investiția, care constă în cale de rulare nouă, înlocuire linie de contact și toate echipamentele de siguranță nou-nouțe. Investiția, doar pentru această zonă, se ridică la 20 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de către Uniunea Europeană”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Șeful municipalității a anunțat că odată cu introducerea tramvaielor noi, unitățile vechi, cu durată mare de funcționare, vor fi retrase treptat de pe trasee.

“Din analiza pe care am făcut-o cu colegii de la CTP, după ce toate tramvaiele noi vor ajunge la Iași vom retrage din circulație 30 de tramvaie tip B, GT2 și GT4. În același timp vom urmări și ce se va întâmpla anul viitor în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și sunt sigur că vom mai găsi oportunități pentru a completa parcul de tramvaie cu echipamente noi. În ceea ce privește parcul de autobuze, sperăm ca până la sfârșitul lunii septembrie să ajungă la Iași primul lot de 20 de autobuze produse în Polonia, complet electrice”, a subliniat edilul.

“Suntem o fabrică cu 1.100 de angajații și aproximativ 250 de designeri. Designul realizat pentru tramvaiele livrate municipiului Iașului este unul specific doar acestui oraș. Dăm o importanță foarte mare ca designul interior să fie unul cât mai confortabil și tocmai de aceea ne-am străduit să îndeplinim toate cerințele înscrise în caietul de sarcini, ca acest lucru să fie în conformitate cu cerințele beneficiarului. Tramvaiul are o lungime de 30 de metri și un motor de generație nouă, ecologic”, a precizat Emrah Dal, vicepreședinte al firmei Bozankaya.

“Tramvaiele oferă condiții firești pentru secolul în care ne aflăm, în sensul că au podeaua joasă, aer condiționat, sistem de informare a călătorilor, sistem modern de validare a biletelor de călătorie. Pentru început, vagoanele vor circula pe traseele 5, 7 și 8, cu mențiunea că traseul 7 va fi modificat, urmând ca de astăzi să circule prin Podu Roș, astfel încât să acopere toate axele de deplasare atât pentru cei care vin din afara orașului cât și pentru cei care ies de la serviciu de la unitățile aflate în Zona Industrială”, a afirmat Cristian Stoica, directorul general al CTP Iași.

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie Bozankaya a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care includ și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 33,8 milioane de euro. Valoarea totală a celor trei proiecte menționate este 332.579.670,28 lei (aproximativ 67,2 milioane

Cele 16 unități au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing, etc.

Lucrările de amenajare a punctului intermodal de transport de la Rond Țuțora fac parte din proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”, cu o valoare totală de 114.359.729,95 lei, ce presupune reabilitarea infrastructurii și a suprastructurii căii de rulare a tramvaielor pe trei tronsoane: Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii (finalizat), Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță (finalizat) și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Proiectul a inclus și achiziționarea a cinci tramvaie, parte a lotului de 16 vehicule Bozankaya.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;