5:13 pm - Saturday April 19, 0955

Italianul care a făcut peste 1.500.000 de pizza este la Iași

Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai apreciați pizzaioli din Italia, cu peste 35 de ani de experiență în arta culinară napoletană. Acesta a făcut de-a lungul anilor peste 1.500.000 de pizza. În aceste zile este în România, la Iași, unde își împărtășește experiența și cunoștințele cu oameni din HORECA sau doar pasionați de gastronomie și mai ales de pizza.

Conform revistei internaționale Top 50 Pizza, pizzaiolo Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai buni bucătari de pizza din orașul Florența, dar și un exemplu pentru ceilalți. Un simbol al rețetelor autentice napoletane, pizza sa folosește un aluat moale, are o crustă pronunțată, iar toppingurile se concentrează pe cele clasice, revizuite într-o cheie contemporană. Printre specialitățile sale se numără “Salsiccia e friarielli” cu napi și smântână, sau “Montanare” umplută cu lampredotto.

Giovanni Santarpia a făcut prima pizza într-un restaurant la 14 ani și a reușit să deschidă primul său local în 2006, în San Donato in Poggio. Aici a rămas timp de zece ani, câștigând în 2013 premiul Tre Spicchi al revistei internaționale Gambero Rosso. În capitala toscană, a deschis Pizzeria Giovanni Santarpia în 2020.

Titulatura de pizzaiolo desemnează un bucătar care se ocupă exclusiv de prepararea pizzei, este echivalentul “chef”-ului pentru pizza. Acesta este  specializat în alegerea ingredientelor, realizarea umpluturii, a topingurilor și coacerea în cuptor, fiecare etapă fiind crucială.

Adevărata pizza napoletană este cea rotundă, cu aluatul moale și subțire în centru și cu marginea groasă, pufoasă și înaltă, gătită în cuptor cu gaz sau lemne. Aluatul original de pizza napoletană folosește doar patru ingrediente: apă, făină, drojdie și sare.

Pizzaiolo din Castellammare di Stabia, Giovanni Santarpia și-a adus cunoștințele și priceperea în România, realizând meniul pentru ZANO – Pizza Social Club în care surprinde esențele autentice italiene în toate preparatele napoletane realizate local.

Cei care vor să îl cunoască, să vadă cum se face și să guste o pizza napoletană autentică sunt invitați pe 18 și 19 noiembrie la Zano – Pizza Social Club în Iași, Complexul Tudor Vladimirescu – T17.

Filed in: Informațía zilei, Timp liber

Comments are closed.

;