Taxele şi impozitele locale vor fi majorate în acest an doar cu indicele de inflaţie

Taxele şi impozitele locale nu vor creşte în acest an, la Iaşi, acestea urmând să fie “ajustate” doar cu indicele de inflaţie pe anul trecut, de 5,1%, dat publicităţii de Institutul Naţional de Statistică. Anunţul a fost făcut de primarul Mihai Chirica, care a declarat că dată fiind situaţia economică cu care se confruntă majoritatea contribuabilor ieşeni, municipalitatea a decis să nu majoreze valaorea taxelor şi impozitelor lcoale decât cu indicele de inflaţie, aşa cum prevede Codul fiscal.

“În acest an, taxele şi impozitele locale nu vor creşte faţă de anul precedent, urmând să fie aplicat doar indicele de inflaţie. Legea ne permite să creştem taxele peste indicele de inflaţie, în marje care pot depăşi şi 50% faţă de anul precdent. Nu facem acest lucru, vremurile nu sunt potrivite, astfel încât la taxa pe anul 2022 se va adăuga indicele de inflaţie, care este o obligaţie şi nu o cerinţă pe care să o poţi atribui sau nu. Ea trebuie aplicată, pentru că aşa prevede Codul fiscal. Situaţia va fi mai dificilă în anul 2024 faţă de anul 2023, de aceea ne gândim la nişte soluţii privind aplicarea unor bonificaţii mai mari la plata taxelor şi impozitelor locale, astfel încât să putem compensa cât mai mult indicele de inflaţie care în 2024 va fi destul de ridicat”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În ceea ce priveşte bugetul pentru acest an, şeful municipalităţii a afirmat că acesta este mai mare faţă de cel de anul trecut, datorită includerii sumelor prevăzute în Planul Naţional de Redresareşi Rezilienţă (PNRR).

“În acest an, bugetul Iaşului va depăşi suma de 2 miliarde de lei, urmând să ajungă la circa 2,1 miliarde de lei. Un buget consolidat, care cuprinde şi cele două spitale pe care le avem în subordine (Spitalul Clinic Dr. C. I . Parhon şi Spitalul de Recuperare – n.r.). Cea mai amre parte a banilor se vor duce către proiectele de investiţii. Vom continaua ceea ce s-a început în anii precedenţi şi, desigur, vom căuta să găsim în continuare soluţii pentru a aduce cât mai multe fonduri europene, pentru că avem multe proiecte de investiţii care în acest moment ser află în stadiul de evaluare”, a precizat edilul.

Potrivit acestuia, priorităţile bugetului din acest an sunt modernizarea transportului public, reabilitarea în vederea eficientizării energetice a şcolilor, reabilitarea şi modernizarea monumentelor istorice şi continuarea programului de modernizare a reţelei de transport a agentului termic.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;