Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni ieşeni au aprobat miercuri, 1 februarie, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Iaşi pentru anul 2023, cel mai mare în valori absolute din ultimii 30 de ani. Potrivit documentului aprobat de consilieri, în acest an, bugetul general al județului Iași include venituri în valoare de de 1,37 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,63 miliarde de lei, deficitul bugetului general consolidat, în sumă de 263,12 milioane lei, urmând să fie acoperit din excedentul bugetului local cu suma de 205,55 milioane lei și din excedentele bugetelor unităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii cu suma de 57,57 milioane lei. Pentru dezvoltare se vor aloca anul acesta 392,7 milioane de lei, cu 90 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Cele mai mari ponderi în cheltuielile de investiţii sunt la capitolul transporturi – 130 milioane de lei (37%), sănătate – 111 milioane (31%) şi asistenţă socială – 77,8 milioane (22%).
Unul dintre obiectivele principale ale CJ Iaşi în acest an îl reprezintă construirea de parcuri industriale. Astfel, în programul de investiții din buget este inclusă suma de 9,88 milioane de lei pentru construcţia Iași Industrial Parc din comuna Lețcani, 670 de mii lei pentru Parc Industrial Holboca, servicii proiectare faza PUZ documentatii suport – studiu de inundabilitate, aviz SGA, Studiu de fezabilitate, și respectiv suma de 2,68 milioane lei pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Pașcani – proiectare, faza PUZ, necesară pentru a obține titlul de parc industrial.
Anul acesta a crescut finanțarea pentru proiectele ONG-urilor și ale societății civile, care se pot depune pe baza legii 350/2005. Astfel, va fi disponibilă suma de 1,8 milioane de lei pentru proiecte culturale, de tineret, mediu, promovare turistică. Finanțarea pentru sport se majorează de la 500 mii la 750 mii lei, iar la proiecte educaționale de la 100 de mii la 200 de mii lei.
Prin bugetul general al județului sunt alocate, în acest an, finanțări de un milion de lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri FILIT de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, 1 milion lei pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de către Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași, și, în premieră, 100 mii lei pentru cheltuielile privind sprijinul financiar acordat Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Iași, în calitate de membru susținător.
“În urma aprobării bugetului de către plenul Consiliului Județean, putem să trecem la implementarea proiectelor, cu o viziune clară asupra posibilităților, dar mai ales asupra oportunităților. La fel ca în anii precedenți, vom investi cu prioritate în infrastructura rutieră și în modernizarea spitalelor și a serviciilor sociale. Sunt convins că, odată cu noul Program Operațional Regional și banii pe care îi vom atrage pentru Centura ușoară de ocolire a Municipiului Iași, vom rezolva o parte din drumurile județene din zona metropolitană, dar avem în vedere și celelalte drumuri județene care au nevoie urgentă de reabilitare. 2023 este anul în care vom finaliza lucrările la noul Terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași și în care proiectul pentru extinderea infrastructurii de apă, finanțat prin POIM cu peste 500 de milioane de euro, va atinge un grad ridicat de implementare. Dar nici celelalte domenii nu vor fi neglijate. Bugetul pe care l-am aprobat astăzi ne va asigura atât continuarea proiectelor pe care le avem în derulare, cât și buna funcționare a instituțiilor pe care le avem în subordine. Vom mobiliza resurse pentru toate obiectivele importante prin care urmărim să aducem dezvoltare județului nostru”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iaşi, după votarea bugetului judeţului pentru acest an.