Peste 500 de cadre didactice şi personal auxiliar, membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) au protestat joi, în intervalul orar 14.30 – 15.30, în faţa Prefecturii Iaşi, nemulţumite faţă de refuzul Guvernului de punere în aplicare a legii salarizării în domeniul educaţiei.
“Este prima acţiune dintr-o serie de proteste care vor avea loc la nivelul întregii ţări. În linii mari, revendicările noastre sunt cunoscute. Ele fac referire, în mod special, la problema salariilor, întrucât, aşa după cum se cunoaşte, tabloul veniturilor în România este unul sumbru. Avem probleme, la ora actuală, la absolut toate categoriile de angajaţi din educaţie şi ai mă refer la personalul nedidactic, personalul auxiliar, personalul didactic şi la managerii din învăţământul preuniversitar. Din păcate, deşi am tot avut discuţii cu cei de la Guvern atât în luna decembrie, cât şi în ianuarie şi februarie, până în prezent, tot ceea ce au promis nu s-a materializat. Dacă lucrurile vor continua în acest mod, suntem nevoiţi ca în luna mai să anunţăm declanşarea grevei generale”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.
Potrivit acestuia, problema cea mai arzătoare pentru angajaţii din învăţământ o reprezintă aplicarea legii salarizării angajaţilor din învăţământ.
“Noi ne-am dori ca, în acest moment, în primul rând să se rezolve problemele legale, având în vedere că, deocamdată, Guvernul României nu respectă legea de salarizare a personalului nedidactic, dar în acelaşi timp ne dorim ca salariile să fie indexate cel puţin cu rata inflaţiei şi, din a ceastă perspectivă, am propus un procent de 25%”, a precizat liderul USLIP Iaşi.
În ceea ce priveşte noul proiect al legii educaţiei, prezentat în această săptămână de ministrul Ligia deca, reprezentanţii USLIP Iaşi sunt, în general, mulţumiţi de noile prevederi, însă propun şi o serie de amendamente la document.
“Putem spune că, în linii mari, că lucrurile nu arată chiar rău, dar considerăm că mai sunt necesare o serie de adnotări în ceea ce priveşte statutul personalului didactic. Din perspectiva noastră – şi aici mă refer la sindicatul pe care-l reprezint – ne interesează foarte mult statutul profesional al cadrelor didactice şi, în general, al angajaţilor din sistem. Concret, printre propunerile noastre se numără cele privind vârsta de pensionare. Aici, noi considerăm că 65 de ani este o vârstă prea înaintată şi, de aceea, propunem vârsta de 62 de ani ca vârstă de pensionare, cu posibilitatea de pensionare anticipată de cel puţin trei ani şi, evident, şi cu posibilitatea de prelungire a activităţii desfăşurate în sistem cu aproximativ trei ani,. Asta ar fi o primă revendicare, Celelalte vizează , printre altele, şi drepturile profesorilor în general, şi aici este vorba despre bolile profesionale. Din păcate, în acest moment, statul român nu recunoaşte bolile profesionale din învăţământul preuniversitar şi, de aceea, noi dorim ca acest lucru să fie foarte bine stabilit în viitoarea lege a educaţiei naţionale”, a mai apus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.