5:14 pm - Sunday April 29, 2745

Sindicaliştii din administraţia publică locală vor picheta Prefectura Iaşi

O delegaţie a Sindicatului Naţional SCOR, al salariaţilor din comunele şi oraşele din România, va picheta marţi, 25 aprilie, între orele 12.00 – 16.00, sediul Prefecturii Iaşi, în semn de protest faţă de intenţia Executivului, de promovare a unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind îngheţarea nivelului salarizării personalului din administraţia locală.

“Sindicatul Național SCOR, luând cunoștință cu consternare de faptul că Guvernul intenționează să adopte o nouă (a cincea) ordonanță de urgență, tot neconstituțională în partea care privește administrația publică locală, prin care, sub o altă redactare, menține înghețarea salarizării întregului personal al comunelor și orașelor, în condițiile unei rate cumulate a inflației care se apropie de 40%, pentru perioada scursă de la 1 ianuarie 2019, anunță organizarea unei acțiuni-semnal de protest la adresa guvernului, marți, 25 aprilie, între orele 12-16, cu respectarea termenelor procedurale legale”, se arată într-un comunicat semnat de Dan Cârlan, preşedintele Sindicatului Naţional SCOR.

“Contrar manipulărilor prezentate constant prin canalele de propagandă favorabile puterii, salariații din administrația locală au salariile înghețate la nivelul anului 2019, prin 4 (patru) ordonanțe de urgență neconstituționale, emise de către guvern în ianuarie și decembrie 2020, decembrie 2021 și decembrie 2022. Pentru recuperarea prejudiciilor salariale astfel înregistrate în trecut, Sindicatul Național SCOR a inițiat și depus un număr de 15 acțiuni colective, la nivelul celor 15 Curți de Apel competente din țară, în numele a 14.597 de reclamanți, calitatea de pârât fiind a Guvernului și a Statului Român (prin Ministerul Finanțelor)”,  se precizează în comunicat.

Delegaţia Sindicatul Național SCOR, formată din 50 de delegaţi din cele opt județe ale Moldovei (Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi), va înmâna prefectului judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, o listă cu revendicările salariaţilor din administraţia publică locală, solicitând totodată şi o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă, prezent marţi, 25 aprilie, la Iaşi, într-o vizită de lucru.

“Acesta este și motivul pentru care ne calibrăm gradual demersurile, începând doar cu o acțiune – semnal de protest, contând pe o abordare echilibrată din partea partenerului de dialog social (Guvernul) și pe disponibilitatea acestuia la un dialog real și argumentat. Solicităm organizatorilor Forumului Administrației Publice Locale “Rolul și locul aleșilor locali în administrația publică”, invitarea la eveniment a celor 8 lideri – membrii delegației Sindicatului Național SCOR al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, cu permiterea unei intervenții tematice în plenul Forumului. Asigurăm organizatorii de caracterul civilizat, onest și echilibrat politic al intervenției preconizate la tribuna Forumului, aceasta fiind orientată exclusiv în slujba interesului public local pe care îl slujim în comun, deopotrivă demnitari sau funcționari public”, se spune în încheierea comunicatului de presă semnat de Dan Cârlan.

Sindicatul Național SCOR, al salariaților comunelor și orașelor din România, s-a născut în urmă cu cinci luni, ca o consecință directă a discriminărilor salariale neîntrerupte la care este supus de patru ani consecutiv corpul funcționarilor din primăriile de la firul ierbii din România, la nivelul comunelor și orașelor din România. La acest moment, Sindicatul Național SCOR numără 14.829 membri, organizați în 939 grupe sindicale în tot atâtea primării din comunele şi oraşele din ţară.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;