Profesorii ieşeni ies luni din nou în stradă

Membrii Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) vor protesta, din nou, luni, 29 mai, începând cu ora 11.00, în faţa sediului Institutţiei Prefectului Judeţului Iaşi, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de refuzul Guvernului, de majorare a salariilor cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din educaţie.

“Luni, de la ora 11.00, vom fi prezenți din nou în fața Prefecturii Iași, iar marți, peste 200 de membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (patru autocare) se vor deplasa la București”, a anunţat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP – filiala Iaşi, într-un comunicat de presă.

Într-un mesaj adresat preşedintelui României, Klaus Iohannis, liderul USLIP Iaşi solicită medierea de către şeful statului a conflictului dintre Guvern şi sindicaliştii din educaţie.

“Îl rog pe domnul Klaus Iohannis ca, în calitatea de Șef al Statului Român, să intervină ca mediator în conflictul deschis dintre salariații din Educație și Guvern. Revolta noastră a depășit stadiul unei interpretări doar economice. În acest moment ne referim în primul rând la DEMNITATE. Jignirile repetate și ,,ofertele”  batjocoritoare făcute de către Executiv (zile libere, vouchere sau prime), coroborate cu refuzul de a negocia SALARII, au condus la o stare de revoltă fără precedent. Guvernul României are întreaga responsabilitate pentru problemele pe care cu bună știință le generează în acest moment elevilor, profesorilor și părinților”, afirmă Laviniu Lăcustă.

“Domnule Președinte, autoritatea conferită de funcția pe care o aveți și mecanismele constituționale vă permit să interveniți.  Îmi amintesc de Greva din anul 2005 și de medierea făcută de Președintele de atunci,  domnul Traian Băsescu. Este cazul ca și dumneavoastră să procedați la fel în acest moment. Vă asigur cu toată sinceritatea de hotărârea membrilor noștri de sindicat de a continua această acțiune până în momentul soluționării revendicărilor noastre”, se mai arată în mesajul adresat preşedintelui Klaus Iohannis de către liderul USLIP Iaşi.

Potrivit datelor centralizate de conducerea Inspectoratului Şcolar, peste 80% dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi se află în grevă generală. Principalele revendicări ale protestatarilor se referă la majorarea salariilor personalului din învățământ, indexarea anuală cu rata inflaţiei a salariilor personalului din educaţie, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.) şi creșterea anuală a investițiilor în învățământ.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;