Profesorii ieşeni ies din nou în stradă

Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) vor protesta din nou marţi, 6 iunie, în intervalul orar 11.00 – 13.00, în faţa Prefecturii Iaşi, în semn de nemulţumire faţă de refuzul Guvernului de majorare a salariilor cadrelor didactice şi a personalului nedidactic şi auxiuliar din domeniul educaţiei. Anunţul a fost făcut de preşedintele USLIP – filiala Iaşi, Laviniu Lăcustă, care a declarat că greva profesorilor, intrată în cea de-a doua săptămână, va continua, în ciuda aprobării la mijlooacul săptămânii trecute a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind creşterea salariilor cadrelor didactice şi a personalului nedidactic şi auxiliar din învăţământ începând cu data de 1 iunie 2023.

“Cauzele continuării grevei sunt cele cunoscute din comunicatul dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute de cele două federaţii, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” – din care face parte şi Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar – şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). În primul rând, ultima ofertă înaintată de Guvern, care nu este nici pe departe ceea ce ne-am fi dorit noi – şi aici mă refer la banii oferiţi pentru creşterea salariilor cadrelor didactice şi a personalul nedidactic şi auxiliar, de 1.000 de lei brut şi, respectiv, 400 de lei brut, iar al doilea motiv ţine de obligaţia pe care şi-au luat-o cei din Guvern, de a poziţiona în viitoarea lege a salarizării, ca punct de plecare, salariul debutantului în învăţământ la salariul mediu brut pe economie. Guvernanţii au introdus acest aspect în expunerea de motive la OUG, însă prevederea nu are nicio valoare din punct de vedere juridic. Mai mult decât atât, etapizarea în ceea ce priveşte creşterea salariilor începând cu data de 1 ianuarie 2024 urmează să se facă în decurs de trei ani”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iaşi.

“Toate acestea la un loc reprezintă motivele pentru care cea mai mare parte a salariaţilor din învăţământ au hotărât să opteze pentru continuarea grevei până când Guvernul va soluţiona favorabil revendicările noastre. În acest context, marţi, 6 iunie, vom organiza un nou protest în faţa Prefecturii Iaşi, timp de două ore începând cu ora 11.00, după care aşteptăm să vedem în ce măsură ministerul va reuşi să rezolve problema examenelor de final de an, pentru că, din păcate, lucrurile par să se complice. În acest moment, mingea este la Guvern. Sperăm ca în cel mai scurt timp, guvernanţii să se trezească şi să convoace în regim de urgenţă la discuţii reprezentanţii federaţiilor din educaţie, pentru a se putea ajunge în final la un compromis în ceea ce priveşte încetarea grevei”, a mai spus liderul sindical ieşean.

Reamintim că, joi, Guvernul a adoptat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în Legea nr. 153/2017, cu 1.000 lei brut lunar (650 lei net) pentru personalul didactic (este vorba despre un avans din majorarea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024) şi respectiv 400 de lei brut lunar (260 lei net) pentru personalul nedidactic şi auxiliar din învăţământ, măsuri care se vor aplica începând cu data de 1 iunie 2023.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;