Cadrele didactice au protestat din nou, astăzi, în faţa Prefecturii

Aproximativ 2.500 de angajaţi din învăţământul preunversitar, cadre didactice, personal nedidactic şi personal auxiliar, au protestat marţi, timp de două ore, în faţa Prefecturii Iaşi, nemulţumiţi de nivelul de salarizare din sectorul educaţiei.

“Solicităm să ni se garanteze de către Guvern, printr-o Ordonanţă de  Urgenţă, salarizarea în învăţământul preuniversitar plecând de la nivelul salariului mediu brut pe economie pe care ar trebui să-l aibă un profesor debutant. Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, aşa după cum se ştie, oferta pe care ne-au transmis-o guvernanţii a fost respinsă de colegii noştri din cauza sumelor foarte mici care au fost înaintate: 650 de lei net pentru personalul didactic, respectiv 260 de lei net pentru personalul nedidactic şi auxiliar”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) – filiala Iaşi.

Liderul sindical ieşean a anunţat că profesorii au respins şi oferta înaintată de Guvern privind etapizarea creşterii salariilor din educaţie începând cu data de 1 ianuarie 2024.

“Nu înţelegem de ce se pune problema unei etapizări a salariilor din învăţământ, întrucât noi, cei din educaţie, am fost mereu etapizaţi începând cu anul 2017, iar toate promisiunile făcute de guvernanţi nu au fost respectate niciodată. Acesta este, de altfel, şi motivul acestei neîncrederi profunde între salariaţii din învăţămât şi guvernanţi. Nu mai avem încredere în ceea ce spun şi promit aceştia. De aceea, una dintre revendicările noastre este aceea de majorare a salariilor angajaţilor din învăţământ, imediat, cu un procent relevant”, a adăugat preşedintele USLIP – filiala Iaşi.

În ceea ce priveşte situaţia încheierii mediilor şi a înscrierii elevilor din clasa a XII-a la examenul naţional de bacalaureat, Laviniu Lăcustă a afirmat că în acest moment nimic nu este sigur.

“Nu ştim cum vor evolua lucrurile, deocamdată mingea este în terenul Guvernului, singurul care poate rezolva foarte uşor şi rapid această criză”, a subliniat liderul sindical.

Greva salariaţilor din învăţământ a intrat în cea de-a treia săptămână, perioadă în care activitatea didactică din şcolile şi liceele din întreaga ţară a fost suspendată, iar mediile elevilor au rămas neîncheiate. Din această cauză, elevii claselor a XII-a şi a XIII-a se află în acest moment în imposibilitatea de a susţine examenul de Bacalaureat, care conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei ar trebui să debuteze pe 12 iunie, cu proba de competenţe lingvstice.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;