În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, şi a directorului Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), Vasile Asandei, la Iaşi a avut loc luni, 26 iunie, recepţia lucrărillor de reabilitare și modernizare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria Iași”, investiţie în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 al uniunii Europene, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice. Valoarea finală a proiectului este de 138.824.310, 00 lei, inclusiv TVA, iar durata contractului de proiectare și execuție a fost de 48 de luni, respectiv mai 2019 – mai 2023.
„Dacă ar fi să rezum acest proiect uriaș prin cele mai importante cifre, nu ar fi nici suma importantă pe care Consiliul Județean, din fonduri europene și fonduri proprii a investit-o, nu ar fi nici cele 48 de luni în care s-a lucrat cu toate forțele la reabilitare, nu ar fi nici cele 652 de paturi cât este capacitatea spitalului. Ce este cel mai important sunt cei aproape 100.000 de copiii din întreaga regiune a Moldovei care ajung anual la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” și care pot fi tratați așa cum trebuie – într-un spital nou, modern, cu toate condițiile și aparatura necesară unui act medical de calitate. Fiecare euro investit a meritat, fiecare zi lucrată a meritat, pentru ca acești 100.000 de copii să poată fi îngrijiți corespunzător, timpul și condițiile de tratament să fie îmbunătățite, iar atât ei, cât și părinții să nu aibă nicio altă grijă decât recuperarea cât mai rapidă. Vreau să mulțumesc tuturor celor care, sub o formă sau alta, au contribuit la înfăptuirea acestui proiect, în toate etapele sale: de la concepere, la scrierea cererii de finanțare, obținerea fondurilor necesare, la proiectare și execuție. Fără un efort conjugat, fără munca în echipa a Consiliului Județean Iași, ADR Nord-Est, a reprezentanților spitalului, constructorului, diriginților de șantier, echipei de supervizare și tuturor celor care au pus umărul la dezvoltarea și implementarea proiectului, nu am fi reușit astăzi să avem un spital care, practic, este ca nou”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean Iaşi.
“Astăzi, grație acestei investiții, pentru care felicit Consiliul Județean, echipa unității medicale și pe toți cei implicați în proiect, Spitalul pentru Copii reprezintă o dovadă indubitabilă că actul medical poate avea loc în unități sanitare care arată foarte bine, cu aparatură modernă, cu medici pricepuți și devotați și cu pacienți mulțumiți! Iar când acești pacienți sunt copii, peste 100.000 în fiecare an, cu atât mai bine pentru viitorul comunității noastre! Toate aceste investiții din sistemul de sănătate ieșean s-au făcut atât cu fonduri europene, cât și finanțări guvernamentale și din banii ieșenilor, ceea ce demonstrează nu doar preocuparea, ci și viziunea pe termen mediu și lung a autorităților locale și a partenerilor din sistemul medical ieșean. Iașul are o școală excelentă de medicină și, dacă însoțim această școală cu o infrastructură medicală de calitate, atunci comunitatea ieșeană și orașul nostru nu vor avea decât de câștigat. Alături de celelalte unități medicale care au beneficiat de astfel de investiții, Spitalul pentru Copii ne arată că suntem pe drumul cel mai bun, a afirmat, la rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
“Este un proiect de foarte mare anvergură, cred că este de acest fel din regiunea Moldovei şi cred că este unul dintre cele mai mari din ţară. Acum, când pe de o parte suntem în perioada în care ne gândim cum putem finaliza proiectele din exerciţiul financiar 2014 – 2020 al Uniunii Europene, multe dintre ele neajungând, din păcate, în faza de inaugurare, iar pe de altă parte când ne gândim ce facem cu proiectele pentru anul financiar 2021 – 2027, respectiv cum vom reuşi să transformăm aceşti bani în proiecte cu impact pentru locuitorii zonei noastre, suntem acum, aici, la Iaşi, într-un moment fericit, când un proiect de o astfel de anvergură a ajuns la final. Deci, suntem într-un moment bun. Suntem, pe de altă parte, într-un moment de aşteptare. Iaşul şi Regiunea de Nord-Est au nevoie în continuare de investiţii de mare anvergură în sănătate şi nu numai. Cred că, aşa cum am spus şi cu alte ocazii, secretul succesului îl constituie capacitatea instituţiilor noastre de a planifica, programa, proiecta şi implementa proiecte cu impact pentru societate”, a precizat Vasile Asandei, directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est.
“Acest spital nu se adresează doar copiilor din judeţul Iaşi, ci tuturor copiilor din regiunea Moldovei şi nu numai. Spitalul nostru este cel mai mare spital de copii din ţară, cu o capacitate de 652 de paturi; avem cea mai mare secţie de anestezie şi terapie intensivă din ţară, suntem în topul secţiilor din ţară în ceea ce priveşte performanţa în domeniul nefrologiei, gastroenteorologiei şi neurologiei, suntem spitalul cu cea mai mare adresabilitate din ţară, dar care rezolvă cazuri ce sunt confirmate, ca protocol, cu cele similare din străinătate. Ne bucurăm atunci când un părinte cere o a doua opinie în Anglia, Germania sau Italia, iar medicii de acolo ne comunică că acelaşi tratament avem şi noi, aici, la Iaşi. Este o bucurie pentru noi, pentru că toate eforturile noastre sunt îndreptate către copii, iar în ceea ce-i priveşte pe cei care sunt invidioşi pe noi că avem o astfel de clădire, eu, ca mamă, le zic că mai întâi îmi hrănesc şi îmi încalţ copilul şi de-abia după aceea mă gândesc la mine. Cu alte cuvinte, pentru noi, prioritatea au fost copiii, după care urmează şi adulţii. Copiii sunt îngerii din viaţa noastră, ei ne învaţă ce înseamnă bunătatea, iubirea necondiţionată, ei au sufletul pur, nu judecă, dar iartă. Sunt copiii care ştiu să ia boala, care ştiu să dea curaj părinţilor şi să spună personalului medical: eu am să mă fac bine! Pentru ei suntem noi aici. De aceea, vreau să mulţumesc, în numele tuturor copiilor, celor care au făcut ca această investiţie să devină realitate”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria”.
Potrivit autorităţilor locale, investițiile la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” nu se opresc odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare. Proiectul ”Extindere și dotare Unitate Funcțională Regională de Urgență în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași”, semnat în septembrie 2022 și a cărui investiție este de 34.671.507,39 lei urmează să fie finalizat în câteva luni. Noua Unitate de Primiri Urgențe va fi extinsă până la 2358 mp, cu demisol, parter și etaj, pe terasa fiind amenajat și un heliport. Va fi dotată cu echipamente medicale și unități de mobilier medical moderne, conform standardelor europene.