Observatorul astronomic, redeschis publicului după o perioadă de zece ani

Ieşenii sunt aşteptaţi vineri, 29 septembrie, începând cu ora 17.00, la ceremonia oficială de recepţie a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Observatorului astronomic, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 5-7.

În anul 2013, din cauza degradării accentuate, Observatorul astronomic din Iaşi a fost închis, fiind încadrat în clasa I de risc seismic. Deși în ultimele trei decenii s-au încercat fel de fel de soluții pentru reabilitarea acestui obiectiv, toate au eșuat. Abia în anul 2018 s-a reușit derularea primei proceduri de achiziție de lucrări în vederea reabilitării și modernizării obiectivului, fără sorți de izbândă, însă, licitaţia fiind reluată un an mai târziu.

În cele din urmă, contractul de execuție a lucrărilor la obiectivul „Reabilitarea, consolidarea şi refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza””, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”, a fost semnat pe 3 decembrie 2020, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat la 23 februarie 2021.

Conform proiectului tehnic, lucrările au vizat cu precădere restaurarea imobilului de patrimoniu și aducerea sa la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare, adaptarea imobilului la cerințele utilizării de către persoanele cu dizabilități, la cerințele de securitate la incendiu specifice, conform normelor în vigoare.

“De peste un secol, Observatorul astronomic al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost reper și martor al demersurilor dedicate cunoașterii științifice de către numeroase generații de profesori, studenți și cercetători. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universității, a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern obiectiv de acest fel din Europa. Evenimentul de inaugurare va fi precedat de conferința cu titlul „Astronomia asteroizilor: aspectul și structura lor internă”, susținută de domnul Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, începând cu ora 16.00. În intervalul orar 18.00-22.00, publicul prezent este invitat să asiste la observații astronomice și să descopere facilitățile oferite de Observatorul Astronomic. Vă așteptăm cu drag!”, se arată în mesajul adresat ieşenilor de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit acestuia, Observatorul astronomic va funcţiona ca bază de cercetare pentru Facultăţile de Fizică, Matematică, pentru studenţi, doctoranzi, profesori, dar şi pentru comunitate, spre vizitare, cu ocazia evenimentelor atmosferice importante.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;