Dezbatere publică privind impactul asupra mediului al tronsonului Paşcani – Suceava din Autostrada Moldovei

La sediul Primăriei din comuna Tătăruşi (judeţul Iaşi) a avut loc miercuri, 27 septembrie, dezbaterea publică privind emiterea acordului de mediu necesar pentru începerea lucrărilor la tronsonul Pașcani – Suceava al Autostrăzii Moldovei (A7).

La eveniment, organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, au fost prezenţi prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, reprezentanţi ai Arhitectului Șef al județului Iaşi – instituţie mandatată să se asigure că toate procedurile specifice sunt îndeplinite cu celeritate – precum şi primarii localităţilor din judeţele Iaşi şi Suceava, pe raza cărora urmează să fie construită autostrada.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi au anunţat că joi, 28 septembrie, vor trimite Agenţiei Naţionale pentru Mediu (ANM) propunerea de aviz favorabil pentru emiterea avizului final necesar începerii lucrărilor la tronsonul Paşcani – Suceava al Autostrăzii Moldovei (A7).

“Îmi exprim speranța ca la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor, să se scoată la licitație proiectarea și execuția lucrărilor. De asemenea, Consiliul Județean Suceava a participat săptămânal la ședințele de progres din cadrul Companiei de Autostrăzi și a participat alături de primari la identificarea proprietarilor de pe traseul autostrăzii. Sunt convins că acesta a fost un sprijin nemijlocit pentru grăbirea termenelor și pentru a recupera decalajul față de celelalte tronsoane până la Pașcani, care sunt mult mai avansate”, a declarat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

,,Am ținut legătura în mod constant cu doamna Galea Temneanu de la APM Iaşi, astfel încât la nivelul județului Iași nu sunt probleme din punct de vedere al protecției mediului. În această dimineață (miercuri, 27 septembrie – n.r.) am discutat cu președintele CJ Suceava, colegul meu Gheorghe Flutur, și l-am asigurat de toată susținerea și deschiderea Consiliului Județean Iași pentru a eficientiza demersurile privind construirea autostrăzii A7 pe tronsonul Pașcani – Suceava. Nu poate decât să ne bucure faptul că se înaintează cu pași repezi și cu implementarea acestui segment rutier, iar după ani de așteptare, astăzi suntem mai aproape ca oricând să putem circula din nordul țării spre București pe autostradă. Împreună cu președintele Flutur am confirmat dorința ambelor județe de a colabora pentru a susține acest proiect major de infrastructură și a continua astfel parteneriatul început încă de la inițierea proiectului Axei Rutiere Strategice 1 Iași – Suceava. Prioritatea noastră în acest moment o constituie efectuarea demersurilor necesare pentru ca și sectorul dintre Târgu Neamț – Ungheni al autostrăzii A8 să continue într-un ritm mai alert. Asigurăm ieșenii că instituția Consiliului Județean este implicată activ în monitorizarea și catalizarea marilor proiecte de investiții care să sprijine dezvoltarea echilibrată a județului nostru.”, a afirmat, la rândul său, Costel Alexe, președintele CJ Iaşi.

Pentru realizarea acestei investiţii, Consiliul Județean (CJ) Iași a emis certificatul de urbanism nr. 419/21.08.2021 pentru construirea acestui obiectiv de infrastructură rutieră, traseul fiind situat, în judeţul Iaşi, în extravilanul unităţilor teritorial administrative (UAT) municipiul Pașcani și comunele Valea Seacă, Tătăruși și Lespezi.

După emiterea avizului de mediu urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și în Consiliul tehnico-științific al Ministerul Transporturilor. După aceste proceduri, Guvernul trebuie să se aprobe indicatorii tehnico-economici ai autostrăzii A7 pe tronsonul Suceava – Pașcani într-o ședință de Guvern, pentru a începe procedurile de licitație pentru proiectare și execuție.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;