Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi au protestat, joi, 26 octombrie, în faţa instituţiei, în semn de nemulţumire faţă de nivelul de salarizare şi de refuzul Guvernului de a pune în aplicare modificările propuse la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, prin care personalul care lucrează în cadrul caselor teritoriale de pensii ar urma să beneficieze, prin asimilare, de aceleaşi drepturi salariale ca şi personalul din cadrul Casei Naţionale de Pensii.
Salariaţii CJP Iaşi au întrerupt pentru câteva zeci de minute lucrul, protestând în faţa şi pe holurile instituţiei.
“Există un demers legislativ dezbătut în Senat în acest sens, care a primit aviz negativ. Urmează ca actul normativ să ajungă zilele următoare în Camera Deputaților, care este for decizional. Noi sperăm totuși ca aceste modificări la lege să treacă de Parlament”, a declarat Cosmin Neagu, liderul de sindicat din cadrul CJP Iaşi, care a precizat că ultima indexare salarială care a fost făcută la nivelul angajaţilor din casele judeţene de pensii datează din anul 2017.
Proteste spontane ale angajaţilor au avut loc joi dimineaţă la casele judeţen de pensii din întreaga ţară.
“Nemulţumirile noastre cu privire la drepturile salariale sunt cunoscute. Deşi ne-a fost recunoscută munca şi efortul susţinut depus în activitatea zilnică pentru respectarea termenelor legale în raport de volumul mare de activitate, nu s-a luat nici o măsură privind majorarea drepturilor salariale, iar când în final s-a iniţiat un proiect de lege, acesta este respins. Arătăm că nu toţi bugetarii au salarii nesimţite, drepturile noastre salariale fiind nemodificate de aproximativ şapte ani, iar în curând vom ajunge să primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie”, se arată într-un comunicat al salariaţilor din aceste instituţii.
“Intenţia noastră nu a fost aceea de a perturba activitatea curentă şi nu intenţionam să prejudiciem în niciun fel interesele beneficiarilor noştri , ci doar să ne facem auzite nemulţumirile cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat şi nediscriminatoriu, care a condus la o situaţie inacceptabilă astăzi la nivel de case teritoriale de pensii. Analizând salariile celorlalţi funcţionari publici cu aceeaşi încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că, în prezent, beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii – casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiaşi legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se mai spune în încheierea documentului.