5:14 pm - Thursday April 29, 8083

Ziua Muzeului „Poni – Cernătescu” – 32 de ani de la deschiderea pentru public

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la un eveniment special, menit să marcheze aniversarea a 32 de ani de la deschiderea Muzeului „Poni–Cernătescu”, din cadrul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Ziua Muzeului „Poni – Cernătescu” va reuni vineri, 17 noiembrie, începând cu ora 12.00, personalități ieșene, iubitori ai muzeului și tineri artiști, în cadrul unei întâlniri moderate de dr. ing. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și de Oana Florescu, muzeograf la Muzeul „Poni – Cernătescu”.

Programul va debuta cu evocarea „In Memoriam Prof. univ. dr. Margareta Poni” (1889 – 1973), susținută de prof. univ. dr. Ion Sandu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la comemorarea a 50 de ani de la stingerea din viață a Margaretei Poni.

Fiica savantului Petru Poni și a poetei Matilda Cugler-Poni, prof. univ. dr. Margareta Poni a slujit cu devotament învățământul superior ieșean, atât în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, cât și la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi”. S-a remarcat ca pedagog, cercetător, editor de manuale universitare și s-a numărat printre fondatorii Filialei Iași a Academiei Române. Pentru întreaga activitate didactică și de cercetare desfășurată timp de aproape patru decenii, a fost distinsă cu titlul de profesor universitar emerit.

Evenimentul va fi marcat și prin vernisarea expoziției „Mărturii ale istoriei scrisului din perioada 1850 – 1970”, care va rămâne deschisă publicului, până pe 31 decembrie 2023.

Programul se va încheia cu un Microrecital de chitară clasică, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, îndrumați de prof. Constantin Lazăr.

La eveniment, intrarea publicului este liberă.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;