Medicii de familie ieșeni, reprezentați de Societatea de Medicină de Familie (SMF) Iași şi Colegiul Medicilor Iași, se alătură colegilor din țară în procesul de comunicare publică a nemulțumirilor față de întârzierile la plata contractelor de servicii decontabile de la sistemul de asigurări de sănătate.
“Trebuie înțeles procesul de finanțare a serviciilor prestate în cabinetele de medicină de familie pentru a realiza care sunt efectele acestor întârzieri sau decontări parțiale. Practic, banii asiguraților sunt colectați de statul român, sunt apoi alocați caselor de asigurări de sănătate și de acolo se achită serviciile către prestatorii de servicii medicale, în baza unui contract cadru și a unor facturi lunare. Din banii primiți de cabinetele medicale se achită salarii, utilități, impozite, se cumpără materiale de curățenie, consumabile sau materiale sanitare. Statul român obligă prin legile sale ca plata salariilor să se facă cu prioritate ca și achitarea impozitelor pentru aceste salarii. Astfel încât, dintr-o decontare parțială sau întârziată se acoperă cheltuielile salariale obligatorii și nu mai rămân bani pentru rate la bănci, pentru furnizorii de materiale sau pentru curățenie și igienizare. Suntem cu toții convinși că nu e deloc potrivit să se facă rabat la normele de igienă și curățenie acum, după ce am trecut printr-o perioadă cumplită de pandemie”, se arată într-un comunicat de presă comun semnat de Anca Deleanu, preşedintele SMF Iaşi şi Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.
Potrivit semnatarilor, numărul celor afectați de aceste disfuncționalități e mult mai mare decât pare: 10.000 de cabinete care primesc banii cu întârzieri sau parțial reprezintă 10.000 de echipe medicale (medici, asistente, îngrijitoare, personal de întreținere etc), 10.000 de servicii de contabilitate, zeci de mii de furnizori de materiale sau utilități dar mai ales înseamnă milioanele de beneficiari, asigurații medicali. Medicii de familie din Iași își asigură pacienții că depun toate eforturile pentru ca ei să nu fie afectați de aceste dificultăți în funcționarea normală a cabinetelor de medicină de familie.
“Decidenții trebuie să înțeleagă că banii care ni se cuvin la timp reprezintă de fapt banii asiguraților, pe care statul român doar i-a colectat și îi gestionează. Dincolo de aspectele sociale și umane, din perspectiva strict birocratică, relația dintre cabinetele medicale și casele de asigurări este una contractuală, cu clauze stricte, ca în orice contract, inclusiv prevederi referitoare la întârzierile la plată și penalități. Ne vom vedea nevoiți să ne adresăm instanțelor de judecată pentru nerespectarea prevederilor contractuale dacă situația nu se va debloca în următoarele zile”, se precizează în încheierea comunicatului comun de presă.