Bugetul municipiului Iaşi a fost aprobat. În acest an, Iaşul va avea cel mai mare buget din istorie!

Cu voturile consilierilor PNL şi PMP precum şi cu cel al noului viceprimar Răzvan Timofciuc, plenul Consiliului Local a aprobat astăzi bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Iaşi pe anul 2024, cel mai mare din istoria oraşului. Reprezentanţii USR au votat împotriva bugetului, în timp cei ai PSD s-au abţinut de la vot.

„Este cel mai mare buget din istoria Iașului, de peste jumătate de miliard de euro! De altfel, în ultimii opt ani, bugetul municipiului Iași a cunoscut o creștere spectaculoasă și constantă, în concordanță cu dezvoltarea socio-economică a orașului nostru.  Mulțumesc consilierilor locali PNL și PMP și noului viceprimar pentru că au susținut acest buget! Din păcate, la fel ca și anii trecuți, consilierii PSD și USR nu au votat bugetul, din considerente strict politicianiste. Cu toate că amendamentele propuse de aceștia nu au fost votate de restul colegilor din Consiliul Local, am notat toate ideile valoroase și utile pentru comunitatea ieșeană, multe dintre acestea fiind deja prevăzute în proiectul nostru, și le vom realiza pe măsură ce vom rectifica bugetul, a declarat primarul Mihai Chirica, imediat după aprobarea proiectului de buget.

Şeful municipalităţii a subliniat că bugetul din acest an este unul realist şi care, la fel ca şi în ceilalţi ani, este perfectibil, în sensul că acesta va putea fi majorat, în funcție de sumele pe care Primăria le va atrage în cursul anului.

Deși cheltuielile de funcționare au crescut, secțiunea de dezvoltare include fonduri de aproape 200 de milioane de euro cu care vom susține un program important de investiții. Fondurile europene rămân motorul dezvoltării Iașului. De aceea, prioritare rămân finalizarea câtorva proiecte câștigate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, depunerea unor proiecte noi pe Programul Regional Nord-Est 2021 – 2027 și continuarea și începerea proiectelor pe care le-am câștigat deja prin Planul Național de Redresare și Reziliență și care au o valoare de 180 de milioane de euro. Am consultat ieșenii prin chestionare și, ca de obicei, preocupările sunt cele specifice unui oraș mare. De aceea, și bugetul vine să răspundă exact intereselor și nevoilor ieșenilor, fiind concentrat pe modernizarea străzilor, măsuri de fluidizare a traficului, modernizarea transportului public, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi și locurilor de joacă, alături de investiții foarte importante în școli și spitale”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Bugetul general al Municipiului Iași pe anul 2024 are valoarea de 2.613.225.170 lei (circa 529 milioane euro). Din suma totală, bugetul local reprezintă 1.759.151.710 lei (circa 356 milioane euro), iar bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii se ridică la suma de 571.152.460 lei (circa 115 milioane euro). Bugetul local cuprinde o secțiune de funcționare de 1.012.787.130 lei, în timp ce pentru dezvoltare sunt alocați 746.364.580 lei. Aici se adaugă o sumă de 123.419.870 lei reprezentând bugetul creditelor externe, reprezentând împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia și modernizarea Cinematografului Dacia (care se adaugă, practic, secțiunii de dezvoltare), și bugetul creditelor interne de 159.501.130 lei.

În privința investițiilor din bugetul local, cele în continuare sunt estimate la 145.146.680 lei, iar cele noi la 35.830.320 lei.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;