Protest al taximetriștilor ieșeni în fața Prefecturii

Peste 200 de taximetrişti au protestat, miercuri, în faţa Instituţiei Prefectului, fiind nemulţumiţi de modul în care autorităţile tolerează activitatea desfăşurată de firmele de ride-sharing, pe care aceştia o consideră ca fiind nelegală. Protestul, organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România – filiala Iași (COTAR) împreună cu Camera Națională a Taximetriștilor din România (CNTR), a blocat timp de mai bine de trei ore circulaţia autovehiculelor în centrul oraşului, cu excepţia mijloacelor de transport în comun, pe str. Anastasie Panu, pe tronsonul cuprins între bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (Școala Primară „Gheorghe. Asachi”) și intersecția cu str. Sf. Lazăr (Piața “Sfânta Vineri”), str. Palat, de la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (Școala Primară „Gheorghe Asachi”) cu str. Sfântul Lazăr (sediul BCR), şi respectiv pe str. Costache Negri, de la intersecția cu str. Armeană la intersecția cu str. Anastasie Panu.

„Practic, avem două legi pentru desfășurarea aceleiași activități, este vorba despre activitatea de transport de persoane. Una din aceste legi (OUG nr. 49/2019 – n.r.) favorizează așa numitul ride-sharing, iar cealaltă limitează și restricționează activitatea de taximetrie. Practic, cele două acte normative favorizează mediul concurențial neloial, prin care activitatea de taximetrie este suprimată de Legea 38/2003, iar condițiile prevăzute în OUG nr. 49/2019 sunt interpretabile, dând astfel libertatea celor care practică această activitate să facă ce vor, începând de la evaziune fiscală ș.a.m.d. Am făcut nenumărate demersuri pentru eliminarea acestor discrepanțe, însă până acum nu s-a rezolvat nimic. Ni s-a promis că Executivul va veni în întâmpinarea dorințelor noastre prin adoptarea unui nou act normativ care să corecteze OUG nr. 49/2019 astfel încât lucrurile să se echilibreze, însă până acum nu au fost decât promisiuni, nimic concret”, a declarat Daniel Vasilache, membru fondator al Asociației de Monitorizare „Taxi” Iași.

La finalul acțiunii, o delegație a protestatarilor a înmânat prefectului județului Iași, Felix Guzgă, un proiect de modificare a Legii 49, urmând ca în cel mai scurt timp aceștia să primească un răspuns din partea reprezentanților Guvernului. Protestatarii susțin că, potrivit art. 21 din OUG nr. 49/2019, activitatea de transport alternativ se face în condiţiile Legii nr. 38/2003, cu alte cuvinte orice operator de transport, fie persoană independentă, AF, PFA, sau SRL, trebuie să aibă la bordul maşinii aparate de taxat.

„Aşa cum noi suntem controlaţi în fiecare zi de către instituţiile statului tot aşa ne dorim ca şi ei să aibă autorizaţie de transport alternativ, omologarea maşinii la un an, ITP-ul făcut la şase luni, carte de muncă şi casă de marcat fiscală”, a precizat Daniel Vasilache.

În replică, autoritățile afirmă că potriivt prevederilor OUG nr. 21/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, atribuțiile referitoare la autorizarea, efectuarea și controlul transportului în regim de închiriere (ride- sharing) sunt exercitate de Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier. Tot potrivit legii, suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului, în cazul utilizării unui autoturism pentru transportul public de persoane fără ca acesta să deţină autorizaţie taxi sau, după caz, copie conformă se realizează prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare de către agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;