Profesorii din învăţământul preuniversitar se vor afla în grevă generală începând de săptămâna viitoare

„Greva de avertisment de miercuri, 17 mai 2023, la care au participat peste 90% de salariați din învățământul preuniversitar al județului Iași, este primul pas cerut de legislația în vigoare pentru a declanșa greva generală. Precizăm că, la nivelul fiecărei unități de învățământ au fost deja constituite Comitetele de Grevă formate din 2-3 persoane. Din păcate, Guvernul nu înțelege nici în al 12-lea ceas gravitatea momentului și lupta colegilor noștri pentru câștigarea drepturilor și a statutului social. Considerăm că, întreaga responsabilitate pentru greva generală pe care o vom declanșa luni, 22 mai, îi revine Guvernului României”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLIP) – filiala Iaşi, joi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit liderului USLIP Iaşi, decidenţii de la Guvern trebuie să-și asume respectarea grilei de salarizare negociată de către reprezentanții sindicatelor cu cei ai Ministerului Educației și care are ca principal punct de plecare în sistem salariul profesorului debutant, echivalent cu salariul mediu brut pe economie. În același timp, a spus Lavinu Lăcustă, Guvernul trebuie să aibă în vedere aplicarea legii nr.153/2017 pentru personalul nedidactic/auxiliar și indexarea tuturor salariilor cu indicele de inflație din ultimii 3 ani care cumulat a depășit 30%.

“Revendicările noastre au fost ieri  legitimate inclusiv de către președintele României, domnul Klaus Iohannis, care a subliniat că,  necesitatea majorării salariilor în educație  este o componentă importantă a performanței în sistemul educațional. În contextul declanșării Grevei Generale de luni, recomandăm insistent ca elevii să stea acasă, deoarece nu vor avea loc activități didactice și nici de altă natură”, a subliniat președintele USLIP Iaşi.

Reamintim că începând de luni, 22 mai, peste 100.000 de angajați din învățământ urmează să intre în grevă generală, principalele revendicări ale acestora vizând majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, cu principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic să fie realizată treptat, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic, indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, în funcție de rata inflației, precum şi, nu în ultimul rând, ceșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;