Primarul comunei Miroslava, Dan Niţă, a anunţat că bugetul de venituri şi cheltuieli al localităţii pentru anul 2024 a intrat începând cu data de 18 ianuarie, timp de 30 de zile, în dezbatere publică, procedură prevăzută de lege care permite contribuabililor să înainteze propuneri şi sugestii privind modul în care urmează să fie cheltuit banul public de către instituţiile aflate în subordinea autorităţilor locale.
Într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor comunei, Dan Niţă afirmă că la elaborarea bugetului, care a durat aproximativ două luni, au lucrat toţi specialiştii în domeniu din cadrul primăriei. La capitolul investiţii, pentru acest an, Primăria Miroslava a alocat 21 de milioane de euro, o treime din această sumă urmând să fie atrasă din fonduri europene. Printre cele mai importante proiecte de investiţii se numără extinderea canalizării în toate localităţile componente ale comunei, realizarea unei şcoli verzi în satul Valea Adâncă, precum şi realizarea de piste pentru biciclete. Mai jos, textul integral al scrisorii deschise semnată de primarul Dan Niţă.
Dragi miroslăveni,
Bugetul din acest an a intrat în etapa dezbaterii publice. Este un document (http://tinyurl.com/2cetsv4e) la care am lucrat alături de colegii mei timp de aproape două luni și care, la nivel intern, a fost foarte dezbătut.
Comuna noastră este în continuă dezvoltare, iar nevoile sunt pe măsură. Inițial pe lista de investiții figurau proiecte în valoare totală de circa 21 milioane de euro. Din păcate, pentru o treime din această sumă vom fi nevoiți să căutăm surse de finanțare. Chiar și în aceste condiții, spre deosebire de bugetul de anul trecut, secțiunea de dezvoltare este mai mare decât cea de funcționare (diferența este de circa 6,5 milioane lei). De altfel, din totalul veniturilor, aproximativ jumătate sunt fonduri nerambursabile (în special PNRR și Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”).
Pe lista de investiții figurează proiectul de extindere a canalizării prin PNRR (cel mai mare proiect de investiții din istoria comunei), proiecte care vizează extinderea celorlalte rețele de utilități, realizarea unei „școli verzi” în satul Valea Adâncă, extinderea creșei din satul Balciu, precum și realizarea de parcuri, alei pietonale și piste de biciclete. Nu am uitat nici de proiectul de amenajare a Lacului Ezăreni, iar până la mijlocul lunii februarie îmi doresc să vin cu noutăți pe această temă.
Suntem conștienți de necesitățile comunei, dar vă rog să înțelegeți că resursele de care dispunem nu sunt nelimitate și că trebuie distribuite pentru a realiza o dezvoltare uniformă a tuturor celor 13 sate componente.
Urmează un an dificil, plin de provocări și alegeri. La finalul său am convingerea că toți miroslăvenii vor fi mulțumiți de realizările administrației publice locale. Aștept și sugestii din partea dumneavoastră.
Doamne, ajută!