Peste 2.500 de ieșeni au trimis propuneri pentru transformarea depoului de la Gară în parc

Peste 2.500 de ieșeni au trimis propuneri și sugestii pe adresa municipalității în legătură cu proiectul de regenerare urbană a zonei în care se află Depoul CTP de la Gară, obiectiv care urmează să fie dezafectat odată cu construcția noului depou din Dacia. Pe lângă propunerile venite de la cetățeni prin intermediul chestionarelor puse la dispoziție de centrele de cartier, reprezentanții Primăriei au organizat și trei runde de dezbateri publice privind proiectul de regenerare urbană și peisagistică din zona Depou CTP Gară.

La ultima dezbatere, desfășurată în Sala Mare a Primăriei, au fost prezenți, la sfârșitul săptămânii trecute, pe lângă reprezentanții autorităților locale, specialiștii în urbanism și peisagistică (arhitecți și ingineri în domeniul mediului și mobilității urbane). Asta, după ce la primele dezbateri au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și respectiv președinții asociațiilor de proprietari și administratorii de bloc din zona Gară-Silvestru.

„Întâlnirea a marcat un moment semnificativ în procesul de consultare și planificare și a oferit o platformă valoroasă pentru schimbul de idei, expertiză și soluții pentru a reuși să construim un proiect care să răspundă la nevoile ieșenilor. După sondajul completat de aproximativ 2.500 de ieșeni și cele trei dezbateri publice pe care le- am avut până acum se conturează tot mai mult nevoile principale ale ieșenilor: spații verzi, spațiu deschis, spații de relaxare pentru toate categoriile de vârstă, conservarea istoriei locale, mai puțin trafic și locuri de parcare”, a declarat viceprimarul municipiului Iași, Răzvan Timofciuc.

„Având în vedere toate aceste nevoi, urmează să ne concentrăm eforturile împreună cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Iași spre stabilirea temei de proiectare care va sta la baza concursului internațional de soluții. Îmi exprim mulțumirea față de contribuțiile valoroase primite de la cetățeni, ONG-uri și specialiști, dar nu în ultimul rând recunoaștem importanța colaborării strânse cu toți acești factorii relevanți pentru a asigura succesul proiectului de regenerare urbană a zonei Depou CTP Gară”, a subliniat Răzvan Timofciuc.

Reamintim că, potrivit  unei Hotărâri a Consiliului Local, depoul CTP de la Gară va fi dezafectat, în locul acestuia urmând să fie amenajat un parc natural de mari dimensiuni. În ceea ce privește noul depou din Dacia, acesta va fi construit cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la circa 52 de milioane de euro. În luna noiembrie a anului trecut a început acțiunea de demolare a clădirilor existente şi a celorlalte construcţii adiacente depoului din cartierul Dacia, termenul de finalizare a acestora fiind de 24 de luni. Modernizarea depoului din Dacia a devenit prioritară pentru autoritățile locale în contextul achiziției prin intermediul fondurilor europene a tramvaielor noi și a autobuzelor electrice, la care se adaugă oportunitatea achiziționării și a altor mijloace de transport electrice (tramvaie, autobuze și troleibuze) prin Programul Operațional Regional (POR) 2021 – 2027 al Uniunii Europene și respectiv prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;